Idag spelade IK Sirius hemma mot GAIS i Allsvenskan. Och det slår mig att detta en gång i världen var Europas längsta fotbollsresa!
För även om det sägs att engelska The League är världens äldsta nationella serie, så var den verkligen inte särskilt nationell från början. Säsongen 1888/1889 deltog endast lag från mellersta & västra England. Inget lag från vare sig London, Manchester, Newcastle eller Sheffield deltog. Den längsta resan var cirka 150 km fågelvägen. Med åren blev resorna längre i takt med att fler lag och divisioner tillfördes.
Åren före det första världskriget gick de längsta fotbollsresorna i England på ca 398 km mellan London-Newcastle och ca 397 km mellan Bristol-Newcastle. I övriga Europa var resorna betydligt kortare. Ingen längre än 300 km. Mindre länder som Belgien, Schweiz och Skottland hade nationellt seriespel, men kort mellan gränserna. Större länder som Frankrike, Italien och Tyskland hade utbyggda järnvägsnät, men inget nationellt seriespel.
Men så startades Allsvenskan våren 1910. Och den längsta resan Göteborg-Stockholm gick även den på ca 397 km. Lika långt som i samtida England alltså. Tvärtemot snacket idag 2024 om hur liten, regional och marginell de första decenniernas allsvenska påstås ha varit.
Till säsongen 1912/1913 valdes ännu mer nordliga IFK Uppsala in i Allsvenskan. Och den 6 oktober 1912 reste laget till Göteborg för match mot Blåvitt. Rekordresan var ca 404 km lång fågelvägen. Det var vid tillfället alltså Europas längsta fotbollsresa för en seriematch.
Under krigsåren slogs det europeiska rekordet igen när AIK mötte Helsingborgs IF med ca 484 km resväg. Om dessa fotbollsresor även var de längsta i världen saknar jag tyvärr kunskap om. Vet någon läsare kanske?
PS: för att beräkna avstånd har jag använt sajterna distance.to och vagavstand. Samtliga siffror är uppmätta fågelvägen.